När du blir stor kommer du att få lyssna på en stor mängd föreläsningar. Det kan vara din chef som berättar om företagets visioner, det kan vara en politiker om du arbetar i offentlig sektor, och det kan vara generalsekreteraren om du engagerar dig i en ideell förening.  Har du riktig tur kan det vara Aung San Suu Kyi eller Desmond Tutu.

En del av dessa föreläsningar kommer att vara inspirerande, en del kommer att vara viktiga, och på vissa av dem kommer du att vara nära att somna. En del av dem kommer kanske rent av att få dig att förändra ditt liv.

De senaste åren har antalet föreläsare i Sverige exploderat. Det finns dels professionella föreläsare, dels ”kändisar” som föreläser inom ett visst område. Inte minst är det vanligt med f.d. elitidrottare som föreläser om vikten av att sätta upp mål i livet. Svenska föreläsare är bl.a.:

  • Leif GW Persson – författare, professor i kriminologi och expert på polisarbete. Persson kan bokas via företaget Let’s talk about, som man hittar på www.letstalkabout.se.
  • Hans Rosling – läkare, statistiker och en av de främsta förespråkarna av perspektivet att mycket av utvecklingen i världen faktiskt går åt rätt håll. Många av Roslings föreläsningar går att se helt gratis på sajten www.ted.com.
  • Annika Lantz – journalist och komiker. Annika Lantz är en av de bästa i Sverige på att finna humorn i vardagen. Förutom på föreläsningar här hon i P4 på radion.