När man träffat en livskamrat kan ett steg vara att flytta ihop. Men att flytta ihop kan bli jobbigt för relationen och kanske inte alls så mysigt som man trodde. Många börjar bråka om vardagssysslorna men planerar man rätt och anpassar sig lite så brukar det gå bra ändå.

2701025-couple-decorating-home

Undvik sambofällorna

Det kommer en tid i allas liv då de måste flytta hemifrån. I de flesta liv kommer det även en tid då man ska flytta in med sin partner. Det kan verka oerhört härligt att få leva med den man tycker om mest i världen, men det kan också slita på en relation att bo så tätt ihop. Det många som bor tillsammans bråkar om är de små vardagssysslorna, som vem som ska diska eller vem som ska laga mat. Man upptäcker även ofta egenskaper hos den andra parten som man kanske tycker är lite oattraktiva eller jobbiga. Så hur gör man då för att inte ryka ihop helt när man flyttar ihop? Till exempel kan man göra något så enkelt som att köpa en diskmaskin. Då slipper man de ständiga argumenten om vem som ska diska och inte. Några andra saker man kan tänka på för att undvika osämja är att samsas om sovrutinerna, så att den kvällströtta inte blir sur på den morgontrötta för att denne inte vill se på tv på kvällarna och tvärtom.

Relationen omfattas av sambolagen

Vad gäller det juridiska när man flyttar ihop med en annan människa finns en del saker som skiljer sig från när man bor ensam. Ni får bland annat en del gemensamma utgifter och saker ni betalade enskilt förr ska ni nu dela på. Dessutom omfattas er relation av sambolagen och ni kan skriva ett samboavtal om vad som händer om ni skulle gå skilda vägar i framtiden. Läs mer.