I dagens stenhårda samhällsklimat handlar det om man ska hårdra det att redan när man precis lärt sig gå veta vad man vill bli när man blir stor, och sedan satsa all sin lediga tid med att nå detta mål. Det kan handla om underbarn som har en talang som är synbar redan vid födseln, men även föräldrar som leker militär och har stor förhoppningar på sitt barn att det ska få chans till att blir exakt vad den vill – eller vad föräldrarna vill.

Gå din egen väg

För att få en karriär behöver man inte få magsår redan vid sju års ålder eller plugga på universitet, utomlands och göra ett volontärarbete i Afrika under ett års tid. Egentligen handlar det om att vi måste få chans till att känna efter och göra det vi vill. Det är först då som vi kan komma underfund med vad det är vi vill göra med våra liv, och vad vi tror vi kommer bli lyckliga av. Att tänka på vänner och ekonomi är faktorer vi i så stor mån som möjligt ska försöka se bort från. Detta då du enkelt kan ta ett lån för att bekosta studier – jämför här lån från olika banker. Den svårare biten är om du bestämmer dig för att flytta till en annan stad – eller kanske land. Detta dels då du måste rota upp dig själv, men även skiljas från familj och vänner.  Något som inte är det lättaste, men värt att tänka på är att det blir jobbigare för de som blir kvar än frö dig som flyttar till något nytt.

Populära yrken

Varje år kommer det listor på populära jobb. Förut har det varit de mer kreativa jobben som folk drömmer om att få titulera sig med: konstnär, Art Director eller författare. Nu handlar det mer om att man vill ha ett jobb som kräver mer ansvar, än att det främst ska vara kreativt. Något som kanske säger mycket om hur samhällsklimatet är. Det är jobb som ingenjör, personalchef och entreprenör.