Att arbeta som väktare är inte alla gånger det mest tacksamma yrket, men det är en viktig yrkesgrupp och i Sverige behöver vi fler väktare. Så om du går i tankar att utbilda dig till väktare så kräver det dock en hel del skinn på näsan då man under en vanlig arbetsdag kan råka ut både för det ena och det andra.

3223495-ordningsvaktI en artikel på Länstidningen Södertäljes hemsida står att läsa om hur en väktare konfronterat en ung snattare som ertappats med att plocka på sig en rad olika saker inne på varuhuset Rusta. När pojkens pappa kom till platsen blev han mycket upprörd och började skrika och gorma, men inte på sonen – all ilska riktades mot väktaren som enligt artikeln haft fräckheten att utföra sitt arbete. Och detta är inte den enda typen av attacker från allmänheten en väktare dagligen får utstå, ibland är det till och med en hel del våld inblandat så det är viktigt med ordentlig utrustning så som säkerhetsutrustning från Castle Security där man bland annat som branschmänniska kan inhandla allt från kläder till teleskopbatonger. Men denna konfrontation med pappan och sonen avslutades dock fredligt då polis dök upp på plats och lugnade ner situationen.

Ibland får väktarna rycka in

Alla som arbetar som ordningsvakter, väktare och polis måste vara grund utbildade i hjärt- och lungräddning enligt lag men det som hände väktaren i Bleking är utöver det vanliga. I somras hade nämligen Blekingesjukhuset stor brist på sjuksköterskor och vikarier så på en utav klinikerna var en väktare tvungen att rycka in för att sjukhuset skulle klara av arbetsdagen. Händelsen har dock inte lex Maria-anmälts på grund av högt tryck på arbetsplatsen vilket lett till tidsbrist för att hinna skriva rapporter, skriver SvD. Men självklart ska man inte tro att varje dag är sådär händelserik, väktaryrket är många gånger stillasittande antingen på en fast plats eller i en ronderingsbil – men trots detta måste alla väktare ha ordentlig utbildning i allt som kan hända inom yrkesrollen. Till exempel är det viktigt att man som väktare vet hur man ska hantera hotfulla situationer och kunna försvara sig själv – därför måste alla väktare genomgå, och bli godkända i, en självskyddskurs vilket du kan läsa mer om genom att klicka här.