Står du inför det faktum att det bär iväg till en ny bostad och att du höjer dina vingar för att lämna fågelboet? Att flytta hemifrån är främst förknippat med frihet och glädje men också ansvar och måsten. Det är dock ditt första steg att bli vuxen och kommer att ge dig självförtroende när du vet att du måste klara allt själv.

Flyttanmälan, adressändringar, hyresavier och betalning i tid. Flytten hemifrån gör att allt det ansvar som förr lades på dina föräldrar, nu vilar på dina axlar. Men det finns också mycket att göra innan du ens har hunnit flytta. Här reder vi ut hur du kan förbereda dig innan flyttlasset står inför dörren.

första flyttenBered en väg för en enkel flytt

Bara själva flytten i sig är tuff nog att tänka på, men ju mer framförhållning i tidigt skede du har desto mer underlättar du för dig själv när kartongerna väl är packade. Ett smart drag från det du är mycket ung, är att ställa dig i bostadskö, speciellt om du bor i Stockholmsområdet eller någon annan storstad där bostadsbristen är ett faktum.

Om du emellertid inte tagit någon plats i en bostadskö eller om det helt enkelt är för långt kvar tills det blir din tur, så är det mycket troligt att du får nöja dig med ett andrahandskontrakt. Oavsett vilket du väljer, så är själva kontraktskrivandet viktigt. Nöj dig inte med att bo ”svart”, då du kan ryka ut snabbt som attan utan förvarning.

När du väl får din lägenhet är det viktigt att du inte blir för begeistrad och säger ja i ett nafs. Titta på lägenheten innan du accepterar erbjudandet och se över om det finns skador eller mögel i huset. Ett bra tips är också att leta efter omdömen av fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen för att se hur deras rykte ser ut. Ett fläckat rykte kan innebära att du kanske får problem förr eller senare, så våga vara lite kritisk. Som artikeln ovan berättar om varför en del hyresvärdar hamnar på svarta listan:

 

”Obefintligt underhåll, värdar som gör sig oanträffbara eller inleder vad som liknar personliga vendettor mot sina hyresgäster.”