Vad ska du bli när du blir stor? Den frågan har ställts av många och till många, och ju yngre man är desto säkrare svar har man på den ställda frågan. Jag ska bli pilot! Lejontämjare! Sumobrottare! Men ju äldre vi blir och ju mer vi förstår om samhället och livet, desto mer osäker blir den frågan. Men vad många inte vet är att vi inte behöver ha ett glasklart svar på den heller.

Alla som har varit i tonåren vet hur det är. Det är en kaotisk tid där man förändras för nästan varje minut som går. Hormonerna rasar runt i kroppen som ett virrvarr, humöret ändras för var minut som går och man känner inte riktigt igen den där personen som tittar tillbaka på en i spegeln. Man försöker inte bara lista ut sin egen identitet och vad man egentligen tycker om och vill, man ska även försöka svara på den där frågan om vad man ska göra sen? Det som är svårt är ju framför allt att man inte är rent mentalt kapabel att tänka särskilt långt fram i tiden, det här med konsekvenstänk är något som utvecklas först när man kommer upp i 20-25årsåldern, och därför är det inte så lätt att ta dessa beslut när man är så pass ung. Det är även så att de beslut som kanske känns ganska små och oviktiga när man ser tillbaka på dem nu i efterhand, de var de största och viktigaste besluten man kunde ta när man var i den åldern. Till exempel det här med skola. När man ska välja vilken linje man ska gå på gymnasiet kan det kännas som att man är på värld mot världens undergång om man inte gör rätt val. Väljer jag inte rätt nu, då kommer jag för alltid vara fast i en spiral av olycka och elände som jag inte kommer kunna ta mig ur! Det är inte ovanligt att känna så. Även senare val, som när man ska söka in på högskola, skaffa jobb och liknande kan kännas enormt svåra och jobbiga. Men vi har ett bra tips för dig som ska ta dessa beslut och befinner dig i en stor ångest över det. 

Lyssna på sommarpratare!

Sommar i P1 är ett fantastiskt program där en massa kända, intressanta och gripande personer delar med sig av sina livsöden. Och när man lyssnar på Sommar slås man av en del saker. Och en av de sakerna är att, livet tar nya vändningar hela tiden, du vet aldrig vad som väntar kring nästa hörn och de val du gör idag behöver inte alls påverka vad du sysslar med i slutändan. Och allt händer inte på en gång, du kommer inte veta vad du ska göra resten av ditt liv när du är 21, ödet kommer kasta in dig på en massa sidovägar och du kommer träffa människor som förändrar ditt liv och en massa andra saker. Det kan ge ett förvånansvärt stort inre lugn att lyssna på just sommarpratarna, eftersom man får perspektiv på livet av någon som förmodligen upplevt mer än en själv och kan kommunicera det. Så, glöm inte:

  • Att välja fel någon gång är inte slutet på världen.
  • Att inte veta vem man är och vad man ska ta sig till är inget ovanligt.
  • Följ råd, men lyssna också till dig själv, så kommer det gå bra.