Att vuxenlivet kräver en del av en har nog de flesta fattat vid det här laget. Mycket handlar om att ta ansvar, ansvar över vad och vem? Ja det är ju här det kan bli knepigt för många, de krav som plötsligt ställs på oss kan också bli de krav som får oss att misslyckas. Krav kan komma från föräldrar, syskon, vänner, partners, arbetslivet och samhället. Du förväntas många gånger att bara förstå hur saker och ting fungerar, men det är inte alltid så enkelt.

flyttar i trapp

Att kliva in i vuxenlivet och få sitt första jobb, flytta in i sin första lägenhet eller göra entré i sambolivet är alltid en omställning från att ha varit barn/ungdom och inte haft den här sortens ansvar på sig. Det är inte längre att bara kliva upp, klä på sig och dra till skolan, döda några timmar på lektion, komma hem och ha maten serverad. Nu är det hela grejen med att betala räkningar, ta ansvar för att du själv får i dig mat, gå upp i tid och dessutom komma i tid till dina möten, ringa olika bolag om försäkringar, telefon, el och så vidare. Det är definitivt ingen picknick att växa upp, däremot finns det självklara fördelar som gör det hela betydligt enklare, såsom total frihet!

Gör en lista!

ett par käraGör en lista över allt du kommer att behöva ha koll på, det går på rekordtid innan du har det på rullande schema:

  • Fördelen med att vara ung är att du har gott om tid att förbereda dig på vuxenlivet, be dina föräldrar, släktingar och bekanta att visa dig hur man betalar räkningar, lagar mat eller tvättar. Vissa föräldrar curlar sina barn och gör allt åt dem, till ingen nytta för barnet som sedan ska flytta hemifrån och inte kan något, ta eget ansvar och be om att få bli undervisad i de praktiska sakerna.
  • Osäker på hur din bank funkar? Eller hur man sätter något på e-faktura? Ta en dag till att besöka banken, be om en bankman som kan visa dig allt det du har funderingar på, enklare än så blir det inte.
  • Svårt att veta vad du ska äta och det är ständigt tomt i kylen? Då är det smart att skriva matlista, på så vis slipper du gå till affären varje dag och kan göra veckohandling. Dessutom kan du puscha dig själv att laga något nytt minst en gång i veckan.
  • Lista allt sådant som behövs till hemmet, en försäkring är ett måste om det skulle ske en olycka eller om någon bryter sig in, kom ihåg att adressändra så att du får kontakt med alla företag som du har sedan tidigare. Passa samtidigt på att be nya företag kontakta dig om eventuella tjänster såsom bredband och telefoni.

Det är alltid bättre att fråga än att låta tiden gå och räkningar förfalla. Det de flesta ungdomar gör fel när det kommer till just måsten är att stoppa huvudet i sanden och dra på sig onödiga skulder. Ta tag i situationen direkt så slipper ni framtida problem med att ta lån och abonnemang, något som är en helt normal del av vuxenlivet.