Som ung försöker man ofta spara in på saker, framför allt om man studerar och försöker klara sig på sitt studiemedel.  Man jagar extrapriser, man delar kolonilott med andra och odlar egna grönsaker. En del letar även mat i containrar, och byter med andra som hittat mat på samma sätt för att få ihop till ett komplett skafferi.

Alla sätt för att spara pengar är naturligtvis bra, utom de där snålheten bedrar visheten. Vissa saker bör man absolut inte spara in på. Hemförsäkringen är definitivt en sådan sak. Den kan nämligen vara värd en hel del, om man drabbas av en olycka i hemmet.

Branden i Göteborg

Göteborgsposten berättar om branden på ett studentboende i Göteborg i början av året. Av de ungefär 100 boende i huset saknade 7 eller 8 stycken hemförsäkring. Detta gjorde att de inte kunde få ersättning för de saker som förstörts i branden.

Ägaren till fastigheten, stiftelsen Chalmers Studentbostäder, erbjöd de drabbade att ta ett lån utan ränta, men det var ingen av de drabbade som tog lånet, åtminstone inte till en början. Kanske fick de hjälp av sina anhöriga, kanske hoppades de på att få det.

Alla har dock inte anhöriga som kan ställa upp. Det är trots allt de med mer välbeställda föräldrar som studerar på högskolan. Den som flyttar hemifrån och börjar arbeta efter studenten bör skaffa hemförsäkring så snart som möjligt. Att köpa allting man hunnit samla på sig under sina 20 första levnadsår kostar en hel del, om det skulle förstöras i en brand eller i en annan olycka.