När du ska välja utbildning är det bra att titta på prognoser för den specialitet du väljer. Det kommer vara fortsatt efterfrågan på lärare, och inom vården kommer du inte heller få svårt att hitta jobb. Men om du inte är ute efter att följa samhällets behov, utan har siktet inriktat på pengar? Då ska du bli civilekonom, läkare eller pilot.

Det kanske inte är förvånande att läkare och civilekonomer har så bra betalt. Och ur ett samhällsperspektiv är det nödvändiga yrken. Ofta får dessa yrkesgrupper höga löner för att de är bristyrken. Det är svårt att hitta rätt kompetens. Fler tips om att hitta och välja rätt utbildning hittar du på vår sajt, bland annat i en artikel där vi skrivit om praktik på en redovisningsbyrå.

Hög ingångslön inte alltid bra

I Aftonbladet kan vi läsa om att höga ingångslöner inte alltid är positiva. I många fall kan det nämligen minska risken till en schysst löneutveckling under ditt yrkesverksamma liv. På yrken med låg ingångslön finns det större chanser att klättra ekonomiskt och se en positiv lönekurva under tiden man jobbar.

Många menar att en hel del jobb kommer ersättas av robotar i en snar framtid. Redan nu är mycket i vår omgivning automatiserat från att ha varit bemannade positioner. Det här är en utveckling som kommer fortsätta. Det man kan ha i åtanke är att de mycket kanske kommer ersättas, men också kompletteras på andra sätta av människor. Uppgifter som automater och robotar inte klarar av är det mänskliga, sociala och interaktiva.

Och om du vill satsa på ett framtidsjobb som inte riskerar att ersättas av robotar ska du överväga:

Präst
Präster kommer inte ersättas av robotar i framtiden
  • Psykolog
  • Präst
  • Lärare
  • Dataspecialist

Andra som ligger okej till är poliser, företagsekonomer och kemister. Är du fotomodell, eller planerar en sådan karriär, verkar du ligga risigt till. Risken är nämligen 98% att du kommer bli ersatt av en robot, på ett eller annat sätt. Även kassapersonal och brevbärare hamnar i riskgruppen. Se hela listan här
!