Att handla på second hand är populärare än någonsin. Genom att handla begagnat sparar man på både plånboken och miljön.

Här kan man läsa att allt fler väljer att handla second hand. Det spelar ingen roll var i landet man bor, utan de billiga priserna och det miljövänliga lockar. Intresset har blivit större med åren och både äldre och yngre handlar begagnat. Förr var det lite mer tabu och hysch att köpa second hand men nu har folk inställningen att de är stolta över att ha köpt second hand.

Köper olika saker12478692-loppis

Det som är mest populärt att handla second hand är kläder. Många föräldrar handlar begagnat för att barnen växer ur kläderna fort och det är för dyrt att hela tiden handla nya kläder. Dessutom har plagg som blivit tvättade många gånger blivit av med farliga kemikalier som man inte vill ha nära barnen. Men det är faktiskt inte bara begagnade kläder som säljer som smör i solsken. Det är även vanligt att handla möbler i second hand och elektronik. Många tycker att det är onödigt att lägga en massa pengar på en ny mobil när de kan köpa en begagnad som är minst lika bra. De som köper begagnade mobiltelefoner väljer oftast att göra det på nätet i en butik som http://mobilbazaren.se. Men det finns också loppisar, antikbodar och secondhandbutiker som säljer sådana här prylar. Läs mer.

Spar på miljön

Vi har tidigare nämnt att en stor anledning till att folk handlar second hand är att det är mycket billigare än att handla helt nytt. Men som sagt är det även mycket bättre för miljön att handla begagnat. Att slänga fullt användbara prylar istället för att ge eller sälja dem till någon annan orsakar stora miljöskador. I Göteborgs-Posten kan man läsa att Naturskyddsföreningen verkligen uppmanar alla som kan att sälja vidare eller skänka bort sina gamla prylar. Den som avstår från att köpa en ny uppsättning kläder och istället köper second hand kan spara detta på klimatet:

  • 10 000 – 15 000 liter vatten
  • 2,7 kilo kemikalier
  • 15 kilo koldioxid