Vi svenskar är bra på att ta lån och de senaste åren har vi lånat väldigt mycket för att köpa dyra bostäder på en skenande bostadsmarknad. I och med den höga lånegraden i Sverige, har IMF kommit med ett förslag som ska minska på våra skulder.

971640-house-investment

I den här artikeln kan man läsa att den Internationella valutafonden kommit med ett förslag för att få bukt med skulderna som skenar i takt med bostadspriserna. Förslaget innebär att de svenska hushållen bara kommer att kunna låna till en viss del av vad de tjänar. Detta ska alltså komplettera det bolånetak som redan finns till att göra så att svenskarna inte drar på sig lån som de sedan inte kommer att kunna hantera. Man vill även fasa ut ränteavdraget och göra så att höginkomsttagare och personer som äger sin bostad inte ska bli gynnade.

Få bukt på bostadsproblemen

Om det här förslaget blir verklighet eller inte återstår att se, men många tycker att det är väldigt kontroversiellt. I dagsläget finns inte ett sådant här förhållande mellan vad man tjänar och hur mycket man får låna. Och det är heller inget som man från svenska håll har tagit upp. Självklart krävs en fast inkomst i de flesta fall för att få låna, men i nuläget gäller mer förhållandet mellan de totala skulderna och den totala förmögenheten. Ska man dock få styr på det rally i priser som nu är verklighet på bostadsmarknaden kanske det krävs sådana här åtgärder. Allt fler experter varnar ju trots allt för en bostadsbubbla och i Dagens Nyheter kan man läsa att många varnar för att utvecklingen på bostadsmarknaden är ohållbar. I och med att de svenska hushållen har så höga skulder är de enligt experterna väldigt känsliga för ränteförändringar. Skulle räntorna gå upp mot 5-6 procent kommer det leda till att många måste flytta från sina bostäder.

Vanligt med andra lån 426834-purse

Det är dock inte bara bostadslån som svenskarna tar, utan många tar även blancolån. Blancolånen har blivit den vanligaste låneformen och enligt Svenska Dagbladet har i genomsnitt var tredje person en sådan här typ av lån. När man ska ta ett blancolån gäller det att verkligen tänka rätt. Precis som med alla typer av lån är det smart att jämföra hos olika aktörer så att man får den bästa räntan. Det kan man exempelvis göra väldigt enkelt hos advisa.se. Sedan är det även väldigt viktigt att man bestämmer på förhand vad man ska låna till, så att lånet inte bara går åt till att köpa skräp eller betala av andra lån. Tittar man på vad som är vanligast att ta ett sådant här lån till är det:

  • Att köpa båt.
  • Att köpa bil
  • Att köpa hemelektronik.
  • Att köpa heminredning.

Att låna pengar till den här typen av saker kan anses vara bättre än att låna till resor eller till att betala mat. En båt eller en bil är nämligen en investering och dessa saker har även ett visst värde, ifall att man exempelvis skulle få för sig att sälja dem vidare.