Om du är sugen på att höja din lön på arbetsplatsen finns en hel del knep och knåp för att få chefen att göra såsom du vill och öka månadslönen med några procent – men kom ihåg att det också finns saker du inte ska säga när du vill löneförhandla med chefen!

mynt-pengar-högUtbildning och lön ska motsvara varandra, men så är det inte på flertalet arbetsplatser i landet och det är många som är sugna på att höja sin lön. Och visst är det möjligt att lyckas att argumentera till sin en ökning, men vill man lyckas med detta finns också en hel del saker som man bör undvika – om man inte vill sumpa sin chans. Det är något som Aftonbladet tagit fasta på i en artikel där man samlat en hel radda av olika saker man absolut inte ska göra eller säga om man vill att ens chef ska ge en lite högre lön. Dessa saker finns samlade i listan här nedan.

Undvik om du vill ha högre lön:

  1. Hot om att ta ett annat jobb – ofta ett tomt hot som de flesta chefer inte nappar på.
  2. Använda argument som ”min kollega tjänar mer än mig” – det spelar ingen roll vad någon annans lön är, din lönesättning utgår endast från dig och dina prestationer.
  3. Börja prata löneförhöjning vid irrelevant tidpunkt – löneförhandlingar ska ske på möten avsatta för detta, inte på andra möten som inte är utformade för detta ändamål.
  4. Använda personliga problem som argument – din lön baseras på vad du gör för företaget, inte på att du behöver mer pengar för någon privat anledning.
  5. Lägga orimligt högt löneanspråk – att lägga löneanspråk är vanligt och sedan hålla förhandling och kompromissa, men börja inte för högt då brukar man få betydligt lägre anspråk än vad man skulle om man lagt sig rimligt från början.
  6. Marknadslönerna är högre – det må så vara men det är din chef som sätter lönen, inte marknaden och om lönen är bättre på annan plats så byt jobb.
  7. Du ber inte alls om en högre lön – klart du ska be om högre lön och argumentera för dig, säg eller gör inte något av exemplen ovan bara!