Att studera för att sedan ge sig ut i arbetslivet är något som många av oss väljer att göra, men något som kan vara bra innan man väljer sin utbildning är att se över vilken typ av studier som resulterar i vilken typ av lön – och det kan man göra på många sätt.

svenska femhundra kronor pengarNär man ska välja studier finns det många saker att titta på såsom vilken utbildning som ger störst chans till jobb, vilken skola som företagen helst anställer från och vilken typ av studier som ger en hög lön efter avslutade studier. Och det finns en hel del sätt att hålla sig uppdaterad om detta. Ett tips är till exempel att följa nyheterna om vad som händer och sker på arbetsmarknaden. Till exempel skrev Dagens Nyheter om hur ekonomer hade störst chans till jobb för bara några år sedan och nyligen rapporterade tidningen Jnytt om hur det är bilmekanikerna som snabbast får jobb nu, så det gäller att hålla sig uppdaterad med vad som händer och sker, som sagt. Nästa sak att titta efter är vilken typ av arbete som ger en bra lön som man kan tänka sig och det kan man bland annat hitta hos Lönestatistik.se som på sin hemsida skriver:

”Hitta aktuell lön för just ditt yrke. Sök fritt bland alla löner eller bläddra dig fram till rätt yrke via de olika yrkeskategorierna längre ned. Lämna gärna din egen referens. Samtliga referenser är från dagens datum och ett år tillbaka.” Läs mer om din framtida lön på Lonestatistik.se/loner.asp.

Något som också kan vara intressant att veta gällande lön är att vissa skolor är mer attraktiva än andra. Till exempel är Handelshögskolan i Stockholm en sådan och har varit det under flera års tid, något som Aftonbladet rapporterade om redan 2009. Då intervjuade man Cecilia Frietsch, som arbetade som chef för career services vid högskolan och hon sa hur detta förmodligen beror på att 25 procent av studenterna fått jobb utomlands. Så om man letar efter en bra skola, hög lön och gillar olika former av ekonomi är Handels en väl värd skola att spana in.